Jaarlijks naar de dierenarts
De kittens worden op 9 en 12 weken gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Wettelijk zijn we ook verplicht om een enting tegen kattenleucose toe te dienen. Daarna is het goed dat u toch minstens een keer per jaar langsgaat bij de dierenarts. Uw dierenarts zal jaarlijks de enting tegen niesziekte herhalen en driejaarlijks tegen kattenziekte. Als uw kat binnen blijft, hoeft ze niet meer opnieuw geënt te worden tegen leucose. Elke kat kan vlooien krijgen, ook een binnenkat. U hoeft preventief niets te doen bij binnenkatten, wel regelmatig controleren met een vlooienkam. Opgelet: niet alle katten krabben als ze vlooien hebben!! Als uw kat niet buitenkomt, zal ze geen teken krijgen. Ook wormen zijn eigenlijk geen probleem bij binnenkatten aangezien ze niet jagen op prooidieren.
De eerste dagen
Ik hanteer altijd de 3 dagen/3 weken regel. Een kitten heeft 3 dagen nodig om aan u te wennen, na 3 weken lijkt het alsof hij nooit ergens anders gewoond heeft. Een nieuwe kat in huis is een hele verandering, voor uzelf maar vooral voor de kat. Als u thuiskomt met het nieuwe transportmandje, zet het mandje met de kat erin dan eerst een kwartiertje gewoon op tafel zodat de kat de kans krijgt om even te bekomen van de autorit.
Laat uw kitten dan los in een kleine ruimte waar ook een kattenbak staat. Er zijn katten die meteen alles gaan verkennen, maar de meesten duiken zo snel mogelijk onder een kast om van daaruit even af te wachten. Dit soort katjes komt er pas uit ’s nachts, zorg dan dat er eten en drinken klaarstaat. Geef uw kat ongeveer 3 dagen om te wennen. Trek uw katje niet onder de kast uit, maar lok het kitten met een speelhengeltje. Nieuwsgierigheid haalt het meestal van angst!
Op vakantie
De ideale situatie is dat uw kat gewoon kan thuisblijven als u op vakantie gaat. Uiteraard met een familielid of kattenoppas die regelmatig langskomt. Er moet zeker voldoende aandacht besteed worden aan het katje, want Brits Kortharen die alleen wonen kunnen erg eenzaam zijn en daardoor ziek worden. Gaat u steeds op dezelfde plek op vakantie, overweeg dan om uw Britje mee te nemen. Aangezien ze vaak erg gehecht zijn aan het gezin, zullen ze minder van slag zijn door een andere plek dan een gewone kat. Een andere oplossing is een kattenhotel. De eerste dagen zijn ze vaak wat overstuur maar ze wennen snel en ze functioneren dan zelfs goed in groep (liefst met andere raskatten dan wel…!)
Een vriendje voor mijn kat
Het leven is leuker met twee, en dat geldt ook voor Britjes. Niemand kan beter spelen met een kat dan een andere kat. We adviseren mensen die vaak weg zijn van huis altijd om 2 katten te houden. Het mooiste is als ze even oud zijn maar Britten tot 3 jaar aanvaarden makkelijk een kitten. U moet zich wel realiseren dat uw eigen kat eerst totaal van slag al zijn als u komt aanzetten met een klein ‘monster’. Het is immers zijn/haar eigen territorium en daar past geen indringer in. Het kitten trekt zich daar meestal niet veel van aan en gaat lekker op zichzelf spelen. Dit eigenwijze kittengedrag triggert dan weer de oude(-re) kat om toch maar even te komen kijken. En zo worden het meestal de beste vrienden. Eens ze samen liggen slapen, zullen ze elkaar ook gaan schoonlikken. En dat is een teken dat he toch wel klikt.
Kattenbak
Per kat heb je minstens 1 kattenbak nodig en liefst 2. Een kitten gaat het liefst op een open bak met niet te hoge instap. Heeft u een gesloten bak, dan graag het deksel erafhalen in het begin. Het deksel mag er later weer op, maar liefst geen deksel met een klepje gebruiken. Onze kittens zijn zindelijk als ze verhuizen. Maar zorg er wel voor dat de kattenbak makkelijk bereikbaar is (dus niet 3 kamers verder). Wat kattenbakvulling betreft: ik werk zelf met Benek Super omdat deze korrels biologische afbreekbaar zijn. Probeer gerust iets uit: iedere eigenaar maar ook iedere kat heeft zo zijn eigen voorkeur!
Voeding
Alle katten krijgen bij mij natvoer en droge brokjes. Het natvoer kan diepvriesvlees en/of blik zijn. Ik geef veel eiwitrijk natvoer aan de kittens omdat het gezond is en ze het lekker vinden, het is ook een vorm van voedselverrijking. Ik werk meestal met blikjes van het merk Atavik. Licht gekookte kipfilet, kippenhartjes, tonijn uit blik of een keertje een hard gekookt ei mag ook gerust. Tussendoor krijgen mijn katten ook brokjes. Ik wissel regelmatig van merk omdat ik merk dat ze afwisseling wel op prijs stellen.
Snoepjes
Veel katjes weten heel goed waar de snoepjes bewaard worden! Sommige katten zijn er gek op, andere weten niet waarvoor ze dienen! Het is wel makkelijk om een kat iets aan te leren als ze het concept ‘tractatie’ kennen. Zeker het aanleren van voerpuzzels of het aanleren van trucjes lukt makkelijker met snoepjes. Naast de catisfactions en consoorten zijn er ook wat gezondere beloningen: een stukje kippenhart, een stukje olijf, een klein beetje smeerkaas. Ook wel handig als je ooit ergens een pilletje in moet verbergen.
Drinken
De meeste katten drinken te weinig dus we moeten er eigenlijk alles aan doen om onze Britjes te stimuleren om te drinken. Zorg voor een drinkwaterbakje, sommige hebben liever porselein, andere inox of plastiek. Laat ze kiezen! Verbied uw kat ook niet om aan de kraan te drinken of uit de douche. Een viskom met zuurstofplantjes in, is meestal leuk. Idem voor een waterbakje onder een plant. Sommige katten zijn gek op een drinkwaterfontein, andere kijken er niet naar of gooien ze om! Probeer ook eens welk water uw kat het lekkerst vindt: leidingwater, regenwater of water uit een fles? Mag uw kat melk drinken? Eventueel een heel klein beetje. Let er op dat ze nadien geen diarree heeft. En natuurlijk: let een beetje op de calorieën. De meeste Britje neigen naar dik worden!
Krabben
Krabben is een basisbehoefte van katten. Vroeger dacht men dat ze het deden om hun nageltjes te onderhouden, nu blijkt dat ze op die manier hun geur achterlaten. Wat er ook van zij, zorg dat ze voldoende krabmogelijkheid hebben! Een krabpaal is prima. Maar zeker zo interessant zijn horizontale krabplanken die op de grond liggen, krabplankjes die ophangen, sisal matten, stukjes vasttapijt, kartonnen krabdozen- en huisjes enz. Voor ze het herkennen als krabmeubel, is het soms nodig om er een beetje catnip op te strooien of te spuiten.
Spelen
In de natuur zal een kat jagen. Binnenshuis zal ze dit jachtgedrag nabootsen met haar speelgoed. Maar elke dag met hetzelfde spelen is niet zo leuk. Vandaar dat het goed is om een speelkoffer te maken. Neem een gesloten doos of blik en strooi er catnip in. Verzamel dan alle speeltjes en stop ze in de doos. Als de kat zich verveelt, kan je er dan eentje uithalen en gooien. De geur van de catnip maakt het speeltje extra attractief.
Transportkooi
Er bestaan vele soorten transportkooitjes in verschillende materialen. Hoe leuk ze er ook uitzien, koop geen rieten mandje. Ze zijn zwaar en als poes weigert om eruit te komen, krijg je ze er heel lastig uit. Het plastic bakje met tralies kun je overal kopen in alle prijsklassen. De hele goedkope zijn na 2 dierenartsbezoekjes kapot. Dus koop er eentje met een stevig metalen slot. Nog beter zijn de transportmandjes waar je het bovenste van kunt afritsen. Die kunnen ook in huis als mandje gebruikt worden.
Kattenkruid en ander lekkers
Omgevingsverrijking is heel belangrijk voor katten. Katten reageren euforisch op bepaalde planten waarbij ze gaan rollen en hun wangetjes wrijven tegen het kruid. Dit is normaal en gezond en er treden geen bijwerkingen op nadien. Kattenkruid (catnip of Nepeta cataria) is verkrijgbaar als takje, als kruid, als essentiële olie en als spray. Heel veel speeltjes zijn gevuld of gemarineerd in kattenkruid. Slechts 2/3 van alle katten reageren op kattenkruid, en kittens pas vanaf een bepaalde leeftijd. Een tweede kruid waar sommige katten (50% van alle katten) gek op zijn is Valeriaan (Valeriana officinalis), en dan met name de wortel. Heel veel katten (79% van alle katten) zouden ook reageren op de sticks of de poeder van Actinidia (Silvervine of Matatabi). Dit is een plant die in Oost-Azië groeit. En een 4de plant waar de helft van alle katten op reageert is Lonicera tatarica.